КАКВА Е РОЛЯТА НА КИНОТО В ЖИВОТА НА ХОРАТА

Все повече историци са се пренесли далеч от историята, която проследява битки, договори и президентски избори и всякакви изображения по пътя ежедневието разгънато за масата от хора. Това как са работили, какво са направили за забавление, колко семейства са се получили или се разпаднали, или как се формира в ежедневния живот. Филмите имат важна роля в тези истории. Докато традиционните исторически документи са склонни да привилегироват велики събития и политически лидери, историците вече използват други записи, да разпознават живота на „обикновените“ хора.


Такива са преброяване на населението, сметки на реколти и пазари, дневници и мемоари, както и местни вестници. Филмът е може би по-скоро се е превърнал в един от тези ежедневни записи на живот, отколкото документите, които записват големи събития. Филмовите изображения могат да предоставят най-доброто доказателство за това, което е искал някой, за да ходи по улиците на Париж през 1890. Така например японският чай и церемониите от 40-те, представени дори под формата на световните серии през 1950 г. приличаха. Всички тези предмети могат да бъдат организирани и изкривени, а по този начин и филмът да се трансформира в много отношения. Във вид на запис на времето и движението, филмът запазва някои жестове, походки, ритми, нагласи и човешки взаимодействия в различни ситуации. В почти всеки филм и архив и по-многобройни места в интернет.

Така днес всеки може да зърне снимки на прости действия, които в миналото са били нещо обичайно, но днес са реликва, антика или демоде. Сред такива са будистки монах в Цейлон, трамваи в Ню Йорк от 1930 и други. Докато филмовите акции са една голяма част от тази информация, която днес ни представя миналото, то другите форми на документация са още фотография, кинофилми, фотоалбуми и милиметра ни видеоклипове. Всички те позволяват на зрителите да видят и сравнят ежедневните физически действия на хора от целия свят и през ХХ век.